Blog: DIY kruidentuintje

DIY – een kleine kruidentuin voor op balkon of in het raam

Veel mensen in Amsterdam hebben niet de luxe van een grote tuin. Het aanleggen van een kruidentuintje is dan ook iets wat vaak niet mogelijk lijkt. Toch is het tegendeel waar! Je kunt ook een klein kruidentuintje aanleggen op jouw balkon óf gewoon in het raam van de woonkamer.

Verse kruiden zijn vaak veel lekkerder dan de kruiden die je koopt bij de supermarkten. Ze hebben meer smaak (natuurlijk door alle liefde die je erin steekt) en het is ook nog eens leuk om zelf kruiden te kweken. Maar, hoe doe je dat als je hier weinig plek voor hebt?

De juiste plek

Het begint allemaal met het zoeken van een juiste plek. Kruidachtige plantjes worden meestal op het noorden gericht geplaatst. Ze hebben namelijk weinig zonlicht nodig.  Onder kruidachtige planten vallen peterselie, bieslook, koriander, oregano, munt, etc. Er zijn ook mediterrane planten (salie, rozemarijn, tijm, laurier, etc.). Deze hebben juist veel zonlicht nodig.

Heb je plek op het balkon om bijvoorbeeld bakjes aan de railing van jouw balkon te hangen?  Dan kun je zo verschillende bakjes met jouw kruiden ophangen. In de vensterbank kan je starten met kleine bakjes en als de plantjes later groter zijn, pot je deze over in een wat grotere pot. Let op: Zorg altijd dat je een schaaltje onder de bakjes of potjes plaatst, zodat deze niet kunnen lekken als je ze water geeft! En.. als er water uit de pot komt tijdens het water geven. Stop dan met water geven. Het plantje heeft voldoende water in de aarde gekregen om even vooruit te kunnen.

Zaadjes of plantjes?

De zaadjes voor kruiden kun je kopen bij supermarkten en tuincentra. Deze kun je dan zelf laten kiemen. Dit duurt ongeveer 2 weken. Vervolgens, als het plantje wat groter wordt, pot je deze over naar een groter potje of bakje. Als je geen tijd of zin hebt om zelf een zaadje te laten ontkiemen en te wachten tot het een plantje wordt én deze dan over te potten, is het een goed idee om kant-en-klare plantjes te kopen. Deze hoeven alleen nog maar de juiste plek in huis (of balkon) te krijgen en veel water en liefde te krijgen van jou.  De beste tijd voor het zaaien van kruiden is maart, april of mei. Koop je kant-en-klare plantjes? Dan adviseren wij jou dit in het voorjaar of najaar te doen.

Hoeveel water geef je ze dan?

Zoals hierboven aangegeven geef je ze water tot het water uit het potje of bakje komt. Dan heeft de plant voldoende water om vooruit te kunnen. Je geeft ze vervolgens pas weer water als de grond droog aanvoelt. Teveel water zorgt ervoor dat je plantje slap wordt, net als te weinig water. Het plantje gaat hangen.

Per kruid 1 bakje
Vooral munt staat erom bekend dat deze hard en snel groeit. Ook veel andere kruiden kunnen ineens flink de lucht in schieten. Belangrijk is dan ook om per kruid een apart bakje te kopen om deze in te kweken. Anders gaan de kruiden door elkaar heen groeien en wordt het een wirwar van kruiden op jouw balkon of vensterbank. Heb je niet zoveel plek? Kies dan bijvoorbeeld 3 kruiden die je regelmatig in de keuken gebruikt en ga hiermee aan de slag.

En dan…
Dan is het veel geduld en liefde. Kruiden groeien hard. Zie je dat jouw kruiden klaar zijn om te oogsten (ze zien er net zo uit als hoe jij deze in de supermarkt koopt)? Dan is het klaar om te gaan knippen! Kruiden kun je het best in de ochtend oogsten (dus knippen wat je wil gaan gebruiken). Zorg wel dat je nooit meer dan 1/3 van de plant binnen 3 weken oogst. De plant moet namelijk wel weer kunnen aangroeien en zo wordt dat voor het plantje een zware klus. Knip het plantje ook nooit te kort. De meeste kruiden kun je tussen juni en september oogsten.

Ben je op zoek naar mooie bakjes om jouw kruiden in te planten, of wil je steeketiketten kopen om in de bakjes te plaatsen (waar je de naam van het kruid op kunt schrijven om ze uit elkaar te houden)? Kijk dan eens bij onze Blokker. Zij helpen je graag verder. Wij wensen jou veel plezier met het aanleggen van jouw kruidentuintje!