Blog: waarom biologisch eten goed is voor mens & natuur

Veel mensen eten tegenwoordig biologisch. Ze houden van de natuur, dieren en het milieu en besluiten daarom vaak over te gaan op biologisch eten. Maar waarom is biologisch eten dan beter voor het milieu? En is dat ook echt zo? Wij hebben voor u het antwoord.

Biologisch vlees
Biologische veehouders geven hun dieren meer ruimte om te grazen en leven. Daardoor hebben deze dieren een (veel) beter leven dan de meeste dieren in de veehouderijen en ervaren ze geen stress. Er zijn zelfs regels verbonden aan het houden van biologische dieren. Zo dient een biologische koe minimaal 120 dagen per jaar in de wei te staan. Ook gebruiken de biologische boeren geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar alleen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Bestrijdingsmiddelen zijn vervuilend, kunstmest maken kost veel energie. Geen kunstmest betekent ook direct minder watervervuiling.  Het is ook bewezen dat koeien die in de wei grazen melk geven met onder andere minder verzadigde vetten en meer omega-3 (bron: gezondheidsnet).

De dieren worden dus zo gezond en natuurlijk mogelijk gehouden. Zo krijgen ze geen preventieve antibiotica en hormonen. Kippen krijgen ook bijvoorbeeld 80 dagen de tijd om te groeien. Ter vergelijking: Bij de ‘normale’ vleeskuikens en plofkippen is dit maar 35 tot 42 dagen.

Groente en fruit
Groenten en fruit  van de bio-boer krijgt vaak meer tijd om te groeien en komt uit de volle grond. Daardoor wordt de smaak en kwaliteit beter. Deze groenten en fruit zijn vaak rijker aan vitaminen en mineralen dan voeding die geteeld wordt op een uitgeputte bodem of op een substraat.Ook verspreidt de boer natuurlijke mest over zijn land, dat zorgt voor natuurlijke voedingstoffen voor de gewassen.  Er worden verder geen geur-, kleur,- en smaakstoffen in de voeding toegevoegd. Dit geldt niet alleen voor groenten en fruit, maar ook voor de vleeswaren.

Prijs
De biologische producten zijn in de supermarkten gemakkelijk te herkennen door het biologische keurmerk. Deze producten voldoen aan de strenge wettelijke eisen, maar maakt ook kenbaar dat de producten (de biologische boer) een eerlijke prijs ontvangt voor zijn product. De biologische producten zijn vaak iets duurder, maar er wordt daardoor wel beter gezorgd voor de dieren, de aarde en jezelf.

Dus..
Al met al… Eten van biologische producten draagt bij aan de natuur, leefomstandigheden van de dieren én het milieu. Maar het is ook beter voor uzelf om biologische producten te nemen, gezien hier geen chemische middelen en pesticiden aan te pas komen. De smaak van deze producten is vaak beter en er zitten ook nog eens meer vitaminen en mineralen in verwerkt.

Bron: ekonoom.nl